PROJECT: Pascoal de Melo Apartament

LOCATION: Rua Pascoal de Melo – Lisboa

YEAR: 2015

SIZE: 100 m2

PROGRAM: Apartment refurbishment

STATUS: Built

CLIENT: Private

TEAM: Jorge Castelão, Filipa Castelão e Catarina Crespo

ESSENTIAL: Rehabilitation of a Lisbon apartment of a mid-twentieth century

 

The Rehabilitation Project of the apartment is located in Lisbon, at Pascoal de Melo street, part of a mid-twentieth century building, in reasonable condition.

The initial apartment considered three bedrooms, a kitchen with a large issue concerning lighting and enclosed angles, a room that resembled in terms of areas / appearance a room and two entries that define the history of the apartment (distinct areas for employees).

The intervention aimed to meet the programmatic requirements requested by the client and create the feeling of largest space extent in the housing areas.

Our goal was to be able to feel the spaces always differently, in the way of use (cooking, sleeping, relax) and their interaction. The entire apartment has been designed taking into account the varied sensory appreciation. A set of points of view and volumes were establish of the same space reinforced by the chosen materials. The floor was entirely replaced as well as the windows.

We started setting up a main entrance that opens to the most public space of the apartment, the living room. Marked with illuminated beams by Led, we are guided from the entrance to the most private area of the apartment, the rooms.

For the living room were united two bedrooms and established two different ceiling heights that define the dining room and the eating room joined by a staircase that differentiate spaces, applying the previously mentioned game of views and experiences.

On the kitchen, the project seeks natural lighting, replacing the existing furniture, for higher span, brighter and higher furniture and light-colored finishes that are great reflectors. In addition, the functional kitchen organization was rethought in order to concentrate tall furniture at the entrance, freeing the area by the window to allow more light involvement. Three separate areas have been established, the cooking set with two countertops drawn from the wall to the floor, the laundry closed resembling the high furnishings kitchen and the dining area by the window, more sheltered.

The suite combined three spaces: the access defines a dressing area wide, with high slender wardrobes, followed by a glass bathroom where a washbasin column rises gleaming the entire room and the sleeping area, where the understanding of space once again searches a different point of view and is implicit the concept of voyeur.